twitter
rss

Hari ini, 24/4/2010, SK Kem Syed Sirajuddin telah menganjurkan perlawanan persahabatan bola sepak. Beberapa buah sekolah telah dijemput, namun sekolah yang datang hanya dari SK Gemas dan SK Londah. Tiga buah sekolah ini telah beradu kekuatan dan menunjukkan semangat perlawanan yang cukup tinggi.

Ibarat kata pepatah, alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan. Genggam bara biar sampai jadi abu. Itulah yang saya boleh gambarkan semangat yang ada pada pemain-pemain pagi ini. Kerana berebut yang satu, ramai yang terpaksa berkejar ke sana sini memerah keringat membanting tulang empat kerat. Persaingan yang cukup hebat dan sihat. Tahniah pada yang berjaya dan tingkatkan usaha pada yang tewas. Apa-apa pun, post-mortem akan dilakukan selepas ini untuk menampal lubang yang bocor di sana sini. Semoga kita semua akan mencapai kejayaan pada pertandingan sebenar bermula awal bulan 5 ini nanti. InsyaAllah..

~Perjalanan ke SK Kem Syed Sirajuddin~

~Kenderaan yang mengangkut pemain SK Londah selamat sampai di SK Kem Syed Sirajuddin~

~Guru pengiring pemain, ust Mohd Amin (kemeja putih), cikgu Zamri (T-shirt merah) dan cikgu Sharifuddin (bersama pemain pada gambar di bawah)~

~Pemain bola sepak SK Londah~

~Pemain bola sepak SK Kem Syed Sirajuddin~

~Perlawanan pertama antara SK Londah dan SK Kem Syed Sirajuddin~

~Perlawanan kedua antara SK Kem Syed Sirajuddin dan SK Gemas~

~Khusyuknya menonton.. Jangan lupa perlawanan akhir SK Londah dan SK Gemas selepas ini..!~

P/S: Keputusan perlawanan tidak diumumkan di laman ini kerana ini hanyalah perlawanan persahabatan. Masing-masing mempunyai kelebihan dan kelemahan. Perbaiki dan serlahkan potensi sebenar pada perlawanan sebenar nanti.. Semoga berjaya..

Pada 21/4/2010, SK Londah telah menjemput penceramah luar untuk memberikan input kepada murid tahun 6 yang akan menduduki peperiksaan UPSR pada tahun ini. Penceramah ini ialah En Asri bin Ujang dari SK Sungai Dua. Beliau banyak mempunyai pengalaman dalam bidang matematik hampir 14 tahun. Beliau juga merupakan seorang guru penggubal soalan matematik untuk peperiksaan UPSR. Berikut beberapa gambar yang sempat diambil semasa bengkel ini dijalankan.

~Murid tahun 6 seramai 29 orang~

~Cikgu Asri mengedarkan soalan kepada murid~

~Murid menjawab soalan yang diberikan~

P/S: Terima kasih kepada Cikgu Asri kerana sudi datang mengadakan bengkel untuk murid tahun 6 SK Londah.

Kementerian Pelajaran Malaysia telah banyak berusaha untuk merealisasikan Pelan Induk Pembangunan Pendidikan yang mempunyai 6 teras kesemuanya. Antara teras tersebut terdapat satu teras dalam teras 2 iaitu membangunkan modal insan. Pembangunan modal insan dalam PIPP adalah memfokuskan kepada pembentukan pelajar yang mempunyai kemahiran yang pelbagai, mahir ICT dan celik minda (kreatif, inovatif, serta minda kelas pertama). Banyak program yang diadakan untuk membangunkan modal insan ini. Antaranya seperti program bahasa Inggeris, program pembestarian, program robotik dan program F1.

SK Londah adalah salah sebuah sekolah yang terpilih untuk merealisasikan salah satu daripada program ini. Sekolah ini telah dibekalkan dengan peralatan robotik untuk didedahkan kepada murid-muridnya. Terdapat berbelas kotak yang lengkap dengan peralatan robotik telah dihantar ke sekolah ini dan satu kotak itu dianggarkan bernilai lebih RM3k.

Dengan peruntukan yang agak banyak itu, sudah tentulah ianya tidak hanya akan disia-siakan begitu sahaja. Setiap tahun akan ada pertandingan robotik di peringkat negeri yang mana setiap sekolah yang dibekalkan dengan peralatan robotik diminta mempersiapkan murid masing-masing dengan ilmu robotik untuk bersaing pada peringkat negeri. Begitu jugalah dengan kami, guru-guru SK Londah kuat berusaha untuk memberikan sebanyak mungkin ilmu robotik kepada murid kami sebagai persiapan sebelum pertandingan yang bakal tiba bulan 6 ini nanti.

~Peralatan robotik~

~Melakukan aturcara program untuk robot~

~Murid menjalankan robot yang telah diprogramkan~

Sepanjang dua minggu sejak minggu lepas, pegawai pergigian dari Klinik Pergigian Gemas telah datang ke SK Londah untuk melakukan pemeriksaan gigi kepada murid-murid SK Londah. Berikut rentetan aktiviti yang sempat dirakamkan.

~Pemeriksaan gigi dilakukan di bilik kesihatan SK Londah~

~Jururawat pergigian sedang memeriksa gigi murid~

~Murid menunggu giliran untuk pemeriksaan gigi~

~Murid berkumpul untuk mendengar taklimat penjagaan gigi~

~Jururawat pergigian sedang melakukan demonstrasi menggosok gigi dengan betul~

~Murid melakukan praktikal menggosok gigi dengan betul~

Ucapan pada perhimpunan pagi 12 April 2010.

1. Tahniah dan syabas kepada olahragawan dan olahragawati sekolah yang telah bertanding pada peringkat sekolah yang berlansung di Gemencheh minggu lepas. Satu pingat gangsa bagi acara lontar peluru perempuan telah dimenangi oleh adik Izzati dan sekolah berada pada kedudukan nombor 10 dari 39 buah sekolah yang menyertai pertandingan.

2. Saya mengharapkan murid yang akan menyertai banyak lagi kejohanan pada masa akan datang agar datang ke sekolah untuk sesi latihan pada sebelah petang.

3. Murid-murid mestilah bersungguh-sungguh untuk ujian 2 yang akan bermula 27 April ini. Mulakan ulangkaji dan jawab ujian dengan sebaik-baiknya. Pencapaian mestilah meningkat dari ujian 1.

4. Murid tahun 6 juga tidak terkecuali, sentiasalah bersedia dari sekarang kerana ujian canang 1 akan berlangsung pada 11-13 Mei ini.

5. Selain itu, murid-murid diingatkan agar tidak membuang sampah pada lubang angin yang terdapat dalam kelas kerana perbuatan itu adalah perbualan yang tidak elok dan tidak mencerminkan kebersihan yang perlu diteladani oleh murid.

Pada 31 Mac 2010, satu program telah diadakan pada waktu kokurikulum dijalankan. Program ini diadakan untuk memberi kesedaran kepada murid-murid betapa pentingnya untuk membasmi jenayah pada masa kini. Dalam program ini juga diselitkan jenis-jenis jenayah dan bagaimana cara mencegah dan mengatasinya.

~Murid-murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil~

~Proses menghasilkan poster pada manila kad~

~Lakaran yang telah dibuat akan melalui proses mewarna~

~Poster yang siap dibentuk oleh kumpulan murid~

~Folio yang siap mengandungi keratan aktiviti jenayah dan langkah mengatasinya~